Suzhou

Gått så lång tid nu, lite orolig för att jag har glömt bort hela vistelsen i Suzhou. Hela sagan har gått lite som en Tarantino-film också. Började med sista delen och avslutar nu med mittendelen. Nåväl, på tågstationen i Shanghai gick vi båda vilsna vilket ledde till att vi missade vårat tåg till Suzhou på minuten. Var riktigt svettigt eftersom det var omöjligt att ta sig till och ifrån Shanghai och jag hade ett tåg att fånga tillbaa till Guangzhou. Men lyckligtvis så hittade vi en busstation precis bredvid tågstationen som sålde biljetter till Suzhou för ett överpris.

Vi kom fram till busstationen precis efter att mörkret hade fallit. Det luktade kiss, folk kom fram och försökte sälja turer medan andra stod och slogs på gatan. Knytnävsslagsmål. Hittade ingen taxi, hade ingen aning om vart vi var, hade ingen aning om vart vi skulle och var på ett jävligt otryggt ställe. Det är helt okej om man bara behöver bry sig om sig själv, men jobbigt när man måste oroa sig för om andra ska råka illa ut bara för att jag så hemskt gärna ville köpa ett par Hello Kitty-skor. Nåväl, efter att ha gett upp hoppet hoppade vi på en motorcykeltaxi, tre pers och två feta väskor. Vi lyckades tillslut komma fram efter en oändlig och halvtråkig historia till ett vandrarhem. Det låg lite off, "but better than nafting". Som väntat var hela Suzhou helt uppbokat på grund av Shanghai World Expo. Men vi fick ett OK att sova på soffan för 40% billigare än sängen. Var värt det, även om jag fick 32 myggbett på endast höger arm när jag vaknade.

På kvällen upptäckte Jenny att hon hade tappat bort ett smycke, så hon var riktigt ledsen hela kvällen och ville vara för sig själv. Så jag hängde lite i vandrarhemmets commonroom och spelade kortspelet Maffia med ca 10 andra kineser som kom ifrån olika platser runt om i landet och två littauer. Höll på i timmar och det var riktigt kul. Sedan blev det lite drinking games. Jag förlorade inte en enda gång, men eftersom det bjöds på Tsing tao smygdrack jag ändå :) När alla hade gått och lagt sig stannade några kantoneser uppe och spelade Uno, som snackade om en kines som höll på att spela Mafia tidigare på kvällen, den där kinesen verkade vara en utlänning. Det roliga var att dom pratade med mig om denna person. När timmarna gick, gick vi över till kinesiskt schack istället och sen lämnade jag rummet med namnet SBC.


Jenny kunde inte sova så hon gick på promenad runt vandrarhemmet. Bilden är tagen precis utanför.

Nästa dag hyrde vi ett par cyklar och cyklade in till stan och jagade mina gamla minnen :) Jenny skrattade också hela vägen.. skrattade åt hur litet Suzhou var. Jag kunde inte riktigt skratta med henne, jag som är född i Nybro, strax utanför Kalmar med ett invånarantal på 12 598 personer, vilket är typ hennes skola :P

Vi cyklade till en butik jag besökte förra gången. Butiksägaren kände även igen mig som tatueringskillen som inte kunde prata... har jag inte berättat detta tidigare? Nåväl, det var kul. Alla kände igen mig, och jag kom hem med två nya par Hello Kitty-skor. Vi cyklade vidare.


Denna bild är till Thomas! Kommer du ihåg i början av stora resan? Innan man hunnit fatta hur fri man var? När man satt vid kanalen vid Suzhou och drack chokladte? När man ser läskiga skräckfilmsbarn vid gränder som drar en benlös man på en vagn till läskig musik?


Denna bild är till Jocke och alla andra trogna anhängare av Whatitit. Gissa gata! :)


Denna bild är till Thomas och Jocke. Kommer ni ihåg vykorts/bok cafeet som sålde riktigt nice milktea utanför vårt vandrarhem? Såhär ser det ut idag!


Ett annat café i Suzhou.


Bilden har absolut ingenting med Suzhou att göra. Utan om den engelska paviljongen i Shanghai. Varför den var så dålig? För att det var världens längsta kö, minst två timmar, kanske tre till och med. Det var ett litet rum där inne med miljontals frön. That's it! Men den var vacker på utsidan! :)

Impulsresa till Norge

Har inte hunnit uppdatera bloggen på länge igen som vanligt. Om jag inte har jobbat så har jag varit på en impulsresa till Norge med Jocke och Thomas. Tyvärr har jag inga bilder, dom har Jocke. Kanske ska gå och hämta dom någon gång om folket vill se. Nu är jag i alla fall ledig dagen innan registreringen hos skolan. Ser riktigt mycket fram emot att börja i skolan igen. Äntligen hittat något jag verkligen vill läsa!

Nåväl... Norge...! Satt hos Jocke fyra män och trängdes i hans soffa en helt vanlig onsdagskväll och funderade på vad vi kunde hitta på. Morgondagens arbetsdag blev inställd pga sen leverans. Jocke kom på idén att åka bil! Bil blev det! Tänkte åka iväg till Stavanger först men blev stoppad av polisen i Norge som förklarade att det var lite för långt att åka dit. Berättar mer när bilder kommer :)

Superinlägg no. II

När jag ändå inte har något att göra, fast jag egentligen borde städa, duscha och massa andra saker kan jag väl lika väl skriva ett till inlägg. När minnet ändå fortfarande är relativt fräscht så kan jag försöka återberätta Shanghai till Suzhou.

广州
På grund av expot och att alla studenter precis fick lov när jag kom till Kina så var det nästintill omöjligt att ta sig till Shanghai by tåg! Vi fick bland dom sista biljetterna... Hard seat-biljetter dock. Men var glad att vi fick platser överhuvudtaget, det var folk som låg i hela korridoren under natten, utanför toaletten och vart som helst! Nåväl, 23 timmar och fantastiska vyer. Guangdong och zhejiang-provinserna var riktigt vackra längs tågspåret!


Om det knappt fanns några tågbiljetter, tror ni att det fanns boende? Om det fanns boende, tror ni att det kostade 30 RMB/natten? Nej, hittade ett boende långt långt bort. Det billigaste som fanns tillgängligt i hela Shanghai enligt www.hostels.com. Kostade 23,5 Euro per natt, per person. Men det var dock riktigt fräscht boende med oändligt varmvatten för en gångs skull, just dom dagarna som man bara vill duscha kallt.

Nåväl, kväll ett i Shanghai gick vi tillbaka till min favoritrestaurant genom alla tider och rum. För ovanlighetens skull var det inte dim sum denna kväll. Tillbaka till Jin Mao! <3


Ångrar att jag inte satt minst en timme till.
Nota: 811 RMB.

Nästa dag åkte vi till världsutställningen, där det givetvis var helt smockfullt med människor. Var även där dag tre, två dagar totalt och hann med ungefär 10 pavillioner. Kina, Sverige, Danmark, Sri Lanka, Nordkorea, Bangladesh, Maldavierna, England, Indonesien, Littauen och Uzbekistan. England var ett fiasko! Köade i minst 2 timmar, fanns ingenting att se därinne plus att jag fick c kap när jag kom fram, var tvungen att springa ut direkt och leta rätt på toalett. Fan för smutsiga jiao zi!

Precis utanför Zhejiangs pavillion inne i den kinesiska pavillionen. Lagom mycket folk. Ser nästan ut som Times Sqaure i Hong Kong :)


Kinesiska. Typ enda bilden jag är med på under hela resan. Bara för att mamma alltid tjatar på att man ska stå framför attraktionen när man tar en bild. :)


Nej, förlåt, det var visst två bilder jag var med på! :D Denna är också för mammas skull! Massa skit på linsen dock. The Bund var färdigrenoverad nu, missade den förra gången. Var tvungen att åka ut på floden för att titta på vyn sist.

Sverige


Inne i den svenska pavillionen


Danmark, ja den är äkta.


England


På väg hem från expot. Folk som fortfarande inte riktigt har någon koll på hur man köar på tunnelbanan.

Jag får spara Suzhou till senare...

Tillbaka till Stockholm, där allt står stilla

Tillbaka till Stockholm sedan en vecka tillbaka och tiden börjar bli lugn igen. Har inte uppdaterat min blogg på två veckor nu, och har bara två läsare om dagen. Haha, såg Kissie häromdagen. Närmare bloggeliten verkar jag inte komma. Sen jag kom har jag bara jobbat och firat min och mammas födelsedag. Extremt segt att börja jobba dagen efter att jag kommit hem. Men i helgen har jag inte gjort ett piss, och det har varit ritkigt skönt faktiskt! Förutom att jag börjar lida av inaktivitet nu. Känns som att huvudet är fyllt med helium, känner mig lätt vinglig och lagom trött. jag tänkte iaf skriva dagbok om resan, ska egentligen göra det i min lilla resebok, men orkar inte riktigt hålla i pennan just nu, så skriver allting här sålänge eftersom det går snabbare. Måste bara skriva ned det någonstans innan jag glömmer bort allt. Tog ju knappt några bilder heller.

Jag börjar med Hong Kong eftersom det minnet är starkast.


Nej, förresten! Jag kan börja med sista morgonen i Suzhou, där resan mot Hong Kong började. Steg upp 07.00 för att ta tåget till Guangzhou som tog en drygt 30 timmar. Men först buss i 90 minuter tukk Shanghai. Som tur hade vi sleepers på väg ned vilket gjorde resan lagom behaglig. Var väldigt nostalgiskt att åka kinesiskt tåg igen och lyssna på Come On. Visserligen har hela denna resa känts som en jakt efter gamla minnen.



Ett klassiskt kinesiskt barn.


Klassisk kinesisk måltid på kinesiskt tåg för 15 yuan. Tror den var lite smutsig, fick ont i magen och började nästan spy. Men klarade mig på strået.

广州
Väl framme i Guangzhou gjorde vi inte särskilt mycket, tog en dusch, packade min väska och hämtade upp lite saker som jag lämnade kvar i GZ innan vi åkte till Shanghai. Sedan gick vi tillbaka till vår favoritdimsum-restaurant där vi åt med hennes kompis Stephanie (or A-鱼). Nåväl, vi åt en jävligt god middag, givetvis. Mycket dim sum, sedan gick vi på bio och såg Aftershock (唐山大地震) vilket var en riktigt bra film! Troligtvis den bästa kinesiska filmen jag någonsin sett! Måste köpa den såfort den kommer ut!

广州 --> 香港
Steg upp 08.00, Jenny bankade på min dörr för att äta frukost en sista gång. Hon hade köpt med sig ett par bullar och varm soyamjölk. Sedan tog vi bussen till tågstationen och köpte biljetter till Hong Kong. Tyckte det var ganska jobbigt men samtidigt skönt att säga hej då. Hade extremt kul och upplevde riktigt mycket, men som det alltid blir när man umgås med någon förmycket så stör man sig alltid på småsaker. Hon lärde mig väldigt mycket om den kinesiska kulturen som verkligen fick en att fundera extra om Kina är en plats man verkligen vill bo i. Nackdelarna var stora, men fördelarna är många... och stora!

Nåväl, resan till Hong Kong tog ca 2 timmar. Anlände till Hung Hom strax efter 14 och kom fram till mitt vandrarhem strax efter 15. Installerade mig och gick ut och åt lunch på en japansk restaurant jag brukade äta i förra gången. Sedan köpte jag mig en påse chips och satte mig i Victoria Park med ett stort leende på läpparna och tittade på gamla människor. Sedan åkte jag till Kowloon och shoppade loss lite, gick också omkring i flera timmar för att köpa massa krämer till X. Gick och gick och gick tills jag inte kunde stå. Bestämde mig för att åka hem och sova istället. Precis vid mitt vandrarhem hittar jag då ett shoppingcenter på 9 våningar, precis vid ingången hittar jag krämerna... typiskt att man gått omkring hela Kowloon och slösat min korta dyra tid! Fick inte ens ett tack, fick inte ens behålla växeln, jag gav till och med tillbaka för mycket! Schysst... jag gick i alla fall tillbaka och la mig tidigt för att stiga upp tidigt.



Nästa dag åkte jag tunnelbana en timme till förorten för att träffa min faster och mina kusiner. Det var trevligt som vanligt, drack te och åt dim sum. Sedan gick vi hem till min kusin där vi spelade tv-spel hela dagen. På kvällen beställde vi sushi och åt ihjäl oss.


Nästa dag kände jag att jag hade lite tid över så tog mig en promenad i Hong Kong Park för att titta lite på fåglar bland annat. Extremt varmt! När jag hade tittat mer än tillräckligt var klockan fortfarande ung så jag tog tåget till Kowloon igen och tittade på olika marknader som jag inte hade besökt tidigare. Sålde i princip samma saker som på Ladies market så köpte inget. Temple Street Market hette stället, var lite smutsigare än i Mong Kok. Många sexshops och prostituerade tanter. Nåväl, jag tog tåget tillbaka till HK-island och köpte mig en biobiljett till filmen Inception. Det var en halvtimme kvar tills filmen började och insåg att jag inte hade med mig någon långtröja vilket är ett måste i dessa biografer då temperaturen är som våra vintrar. Var tvungen att gå tillbaka till vandrarhemmet vilket är en sträcka motsvarande från Stockholms pendeltågsstation till Sergels Torg. Gick så snabbt jag kunde, och hann tillbaka till biografen exakt på minuten. Inte för att det är långt att gå, utan för att det är så förbannat många människor på varenda kvadratmeter så man inte kommer fram om man är stressad! :D Helt okej när man inte har bråttom men rätt frustrerande när man har c kap!




Nästa dag åkte jag till Solo Tattoo för att tatuera mig ännu en gång :) Se första bilden på inlägget! Tror nog HK-kineser fattar skämtet bäst. Hillevi kanske fattar? :) Det är iaf ett svar på alla västländska tatueringar med random kinesiska tecken. Nåväl, hade en kul dag. Efter tatueringen hängde jag kvar lite i studion och bekantade mig med nya lärlingar :) På kvällen när jag hade gått och lagt mig insisterade en australiensk israelisk kille på att gå till Victoria Park och köpa några öl från 7-Eleven. Hade precis dragit över täcket och stängt mina ögon, men jag menar... jag är här på en såkort varsel och han nämner Tsingtao. Varför inte? Klockan blev mycket, och så blev det.



Nästa dag åkte jag tillbaka till Kowloon för att träffa Jayers och Athena, men det var bara Jayers som kunde komma eftersom Athena bodde för långt bort. Nåväl, som vanligt som alla kantoneser brukar göra så gick vi och drack te och åt massa dim sum. Blev så jävla mätt! Åtta olika rätter, 147 HKD. Bjöd på denna som tack för tatueringen :) Sedan visade hon mig ett shoppingcenter som var lite speciellt. Vi tog en hiss till våning 21. Gick i en lång korridor och svängde några svängar. Började fundera om hon skulle råna mig eller nåt? För så länge har jag ju faktiskt inte känt människan. Nåväl, hon skulle visa mig en schysst skivbutik med lite lägre priser. Hittade några skrivor, kom hem fem cd-skivor rikare. Efter det gick vi till hennes jobb där jag spelade skivorna i deras feta ljudanläggning. Fick lite snabblektioner i hur man sätter upp en tatueringsmaskin och tittade lite när hon tatuerade. Minglade lite med kunderna.

24 timmar senare...

Öppnar ögonen... blinkar lite... blinkar lite till. Reser mig ur sängen hemma i Bandhagen, Stockholm. Tänker, var inte jag i centrala Hong Kong nyss?


Bara som kompensation för att jag inte har bloggat så mycket bjuder jag på detta superinlägg! Ni behöver inte ens kommentera om ni vill! ;)


"char siew bao dong sai, tsing tao jik sai!"

Char Siew Bao!

Idag har jag hangt inne i tatueringsstudion Solo tattoo i Mong Kok dar jag tatuerade mig sist. Maste ga nu bara for det.. har suttit och vantat pa datorn i en hel timme nu bara for att dryga manniskor har trangt sig fore, den forsta personen lat jag iofs ga fore for att  jag inte hade sa brattom. Onodigt..  sista natten  liksom.
Naval, imorgon ska jag tillbaka till Kowloon och dricka te och ata dim sum med min kamrat Jayers och nagra andra innan jag aker till flygplatsen. Ses snart igen!

Hong Kong

Har insett att jag har alldeles for mycket att skriva men alldeles for lite tid. Synd att man ar har pa en sa kort varsell, allt blir for intensivt. Jag far helt enkelt skriva allting som har hant de senaste veckorna nar jag kommit hem och hunnit reflektera over allt :) Naval, idag har jag i alla fall varit med faster och min kusin. Vi drack lite te och at jakligt mycket dim sum, sen akte vi hem till min kusin och spelade Wii... i nagra timmar. Borjar bli trott pa det nu dock. Ska till ett annat shoppingcenter senare och leta efter nagra skrivor innan jag aker tillbaka till Causeway Bay.

Hate godbyes

Har nu haft tva intensiva veckor i Kina. Har varit i Guangzhou och levt med lokalbefolkningen. Lart mig otroligt mycket, och insett att lara mig den kinesiska kulturen ar lika avancerat som att lara sig det kinesiska spraket. Visserligen varierar kulturen beroende pa vart man ar, och fran person till person. Men de som jag har varit med har varit riktigt traditionella och antifeministiska. Naval... jag har harjat omkring lite i Kina och levt i mina nastalgiska drommar som jag har forsokt att ateruppleva. Har varit i Shanghai och atit i Jin Mao, svingott. Men sjalvklart blir upplevelsen aldrig battre an den forsta... tyvarr. Sedan akte jag tillbaka till Suzhou och tittade in pa min favoritbutik och kopte lite nya skor. Insag att hela forra resan faktiskt inte var en drom. Butikschefen som heter Tangtang som ar den grymmaste konstnaren jag traffat kom ihag mig... dock som tatueringskillen som  inte kan saga mer an bra bra ja ja nej nej. Naval, den har gangen fick jag inte titta pa nar hon malade for hon kande sig pressad for att jag hade akt tillbaka hela vagen for att fa ett par helt frihandsmalade skor. Sedan akte jag tillbaka till Hong Kong... hinner inte riktigt skriva mer just nu, jag fortsatter kanske imorgon efter att jag har traffat min faster och mina kusiner. Ratt rolig historia att beratta om dagen.. men... imorgon som sagt! :)

En fraga till Thomas bara.. eller Jocke om han laser detta:
Den dar feta skivbutiken i HK som vi var i, dar vi sag att Flyleaf, Tegan and Sara och Otep hade slappt nytt album. Var lag den?
Tydligen inte i Times Square som jag trodde... :P

RSS 2.0